BI versus big data?

DSC02216BI versus big data?

We staan even stil bij de verhouding tussen de ondertussen ingeburgerde business intelligence (BI) en deze opkomende big-datatrend. Zal BI nog pertinent en bruikbaar zijn, of staat de big-databeweging enkel voor een grotere omvang van data waarop de klassieke BI-tools losgelaten worden?

Ondanks het concept van de self-service BI aangeboden door sommige BI-tools, vraagt een klassieke BI-oplossing meestal het op voorhand definiëren van de gewenste ‘metrics’ en hun structuur door technische medewerkers, intern of extern. Dat is dan bepalend voor de filters, de wijze en periodiciteit waarop de gegevens opgeladen worden in aparte ‘gegevensmagazijnen’.

Die achteraf bijwerken is mogelijk, maar vergt vaak serieuze inspanningen. Denk daarbij aan het toevoegen van een bijkomende metric, de wens om de historisch gerelateerde gegevens van een nieuw gedefinieerde metric op te zoeken of de impact van slow-moving variables (commissieberekeningen op historische klantenstatistieken bij een gewijzigde verkoopverantwoordelijke).

Bij een big-dataproject wordt de enorme berg aan gegevens opgesplitst in kleinere, verteerbare informatiebrokken, oftewel map-reduced. Op elk daarvan wordt dan parallelle rekenkracht losgelaten, geen sequentiële, waarna het systeem automatisch alles terug tot één geheel brengt om verbanden en bepalende factoren te vinden. Per definitie verwijdert een big-data-aanpak nooit gegevens. Historische opzoekingen op een nieuw bedachte metric zijn dus altijd mogelijk met een minimum aan inspanningen.

Op termijn gaan we vermoedelijk naar een integratie van the best of both worlds. Langs één kant zullen de logica en aanpak van BI gewijzigd worden om welbepaalde waardevolle elementen van de big-datamethodiek (open source, MapReduced) te integreren. Aan de andere kant, om te kunnen doordringen tot de werkplek van de CFO, zal big data absoluut het gebruikersgemak, de flexibiliteit en business-to-businessomgeving van de huidige BI aanpak deels moeten overnemen.

Martin van Wunnik, FD Magazine n° 77, september 2013

http://www.slideshare.net/MvanWunnik/bi-vsbig-data

Advertisements

About MvanWunnik
Independent Project Manager for Financial projects (Consolidation, Control & Reporting) at ARSIMA Projects, Financial Strategist for starters/SME's at FinanceCoach24.com

2 Responses to BI versus big data?

 1. Martin,

  Ben het eens met je stelling over self-service BI, een concept dat nog steeds heel erg gehyped wordt in het wereldje. Echter, de complexiteit van de datastromen en de context van de data (vaak vergeten!) vandaag vraagt in de meeste gevallen toch voor de aanwezigheid van een gemiddelde technische én business-gerichte kennis door een gebruiker. Dit maakt, volgens mij, dat het concept van self-service BI hoogstens kan benaderd, maar nooit volledig bereikt kan worden.

  Big Data – methodieken kunnen zeker een meerwaarde bieden, wanneer in combinatie gebruikt met de BI approach. De vraag die CFOs ongetwijfeld stellen: wanneer zijn big data methodieken echt van toepassing? Door de hype zijn er ook bedrijven begonnen met Big Data methodieken waar de klassieke BI approach een zelfde (en vaak sneller) resultaat kon bereiken. Meestal gebeuren de assesments (die leiden tot een Big Data project) enkel door technische mensen, waar deze eigenlijk mee gestuurd zou moeten worden door de business. Maar daarvoor zou een Big Data project natuurlijk ook begrijpbaar onder woorden moeten kunnen gebracht worden voor niet-technische mensen… Jouw beschrijving is alvast een goede aanzet!

 2. MvanWunnik says:

  Bedankt Nicolas.
  Inzake self-service BI, wie weet komt er een moment waar de tool dusdanig interactief en intuïtief is dat het misschien wel gaat lukken. Echter, de benodigde link zelve naar de data-bron valt inderdaad meestal uit deze vergelijking.
  Big data is nu een hype, en zoals alle hypes springen er sommigen op, zonder al te veel na te denken. Ze vinden het wiel opnieuw uit of vermijden een pragmatische oplossing om hun eigen winkel te verdedigen. Met de tijd komt dat allemaal wel goed mijns inziens en blijven grotendeels de juiste spelers op de markt.
  Er wordt gezegd dat de enige echte big data omgevingen op dit moment enkel de volgende zijn: retail, bank & insurance, telco. Maar met het toenemend internet aandeel in vele business omgevingen, komen stilaan ook andere omgevingen in het beeld volgens mij.
  Tenslotte, een data scientist volledig zelfstandig op boekhoudkundige grootboekmutaties loslaten (waar hij geen kaas van heeft gegeten) lijkt mij inderaad ook niet direct de beste oplossing voor een goede rapportage opzet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: